OBEZİTE CERRAHİSİ

OBEZİTE CERRAHİSİ
Obezite Cerrahisi; Kilo vermek için yapılan ameliyatlardır. Bir çok ameliyat çeşidi vardır. bu operasyona hiç bir zaman ilk tercih olarak bakmamak gerekir  Diyet, egzersiz ve ilaç tedavisinden sonra başarılı netice elde edilemediği durumlarda obezite cerrahisi uygulanabilir.


Obezite Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?
Cerrahi müdehale öncesinde  tüm tedavi yöntemlerini uygulamış ama  başarılı olamamış insanlar için obezite cerrahi yöntemi uygundur. Hastanın cerrahi operasyon olmadan  tüm birimlerlekontolü yapılmalıdır  ve ameliyata elverişli olmalıdır.   ameliyat vucut kitle  indeksine gore yapılır.   Vucut kitle indeksi 40 üstünde ise hasta ameliyat olabilir. 35 ile 40 arasında ise ek bir hastalığı var ise (hipertansiyon Tip 2 diyabet , uyku apne sendromu, trigliserit yüksekliği  kalp hastalığı  , sendrom, karaciğer yağlanması gbi ),  şayet vucut kitle indeksi 30- 35 arasıonda ise medikal tedavilerle kan şekeri kontrol altına alınamayan Tip 2 Diyabet hastalarına ameliyat önerilebilinir.


Obezite Tedavisi İçin Ameliyat Çeşitleri


Mide Balonu
Kilo vermeye destek en rahat yöntem mide balon uygulamasıdır. Bu yöntemde endoskop yardımıyla, mide içinde sıvı veya hava doldurulan bir balon hafifçe anesteziyle yerleştirilir. Bu operasyon 30 dakika devam eder. Böylece midenin gıda alma kapasitesi küçülür . hastalar bir  ayda 10 kilo verirler balon vücutta 6 ay, en çok 1 yıl kalır ve yeniden 5-6 dakika içinde çıkartılır. Basit uygulanması ve vücutta kalıcı bir değişiklik olmaması yöntemin pozitif yanları olmakta beraber, balon çıkarıldıktan sonra hasta yaşam şeklini değiştirmez ve spora devam etmezse  kilolar geri alınır. Ancak 6 ay-1 yıllık kullanım süresi içinde kişiler egzersize alışacakları  için eğitim almış olurlar. 

 

Tüp Mide

Tüp Mide zayıflamak için  en çok uygulanan ameliyatlardan biridir. Bu uygulamada midenin %80-90 kadarı çıkartılarak mide bir tüp haline getirilir. Kişinin kalori alımı azaltılır . Tüp mide ameliyatı da kapalı yöntemle yapılır ve bir-iki saat sürer Hastanede yatış süresi 2-3 gündür. Ameliyat sonrasında hastalar15 gün sıvı, daha sonraki 15 gün hafif gıdalar tükettikten sonra normal yemek yemeğe geçerler. Vitamin takviyeleri gerekebilir.  Bu ameliyatta midenin fundus bölgesi tamamen çıkartılarak  Ghrelin  hormonunun salınımı engellenir kişinin iştahının azalmasına da  yardımcı olur. ameliyattan hemen sonra kişiler yaklaşık 360 gün fazla kilolarının ortalama %80 kadarını kaybederler. ameliyat sonrasında gıdaların iyice çiğnenip, küçük porsiyonlar halinde tüketilmesine dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra spor da yapılmalıdır Verilen kiloları yine almamak için özellikle rafine şekerli  yüksek kalorili sıvı gıdaları da bol oranda tüketmekten kaçınılmalıdır.


Gastrik By-Pass
Bu yöntemde mide ikiye ayrılır. Biri büyük öteki minik parça. Oluşturulan yeni  küçük  mide ile ince bağırsağın başlangıcından itibaren bir bölümü ve onikiparmak bağırsağı atlanarak tekrar birleştirilir. İki durum  hedeflenir. Birincisi bireyin kalori alımı kısıtlanılır  ikinci olarak yenilen  besinlerin  emilimi azaltılır . Bu yöntemler de günümüzde laparoskopik  uygulanır.  Gastrik Bypass ameliyatları dünyada yaygın  olarak yapılan bariatrik cerrahi işlemlerden  bir tanesidir. Obezite ve aşırı kiloluluk binsan vücudu problemlerini çözmede metabolik etkinliği en çok  yöntemlerden biridir.  Kilo verilmesi 1.5 yıla kadar devam edebilir . Ameliyat sonrası takip önemlidir. Hastalar uzun vakit vitamin alınımı ihtiyaçı duyabilirler. Beslenmeleri mevzusunda diyetisyen ve hekimleri ile irtibatta olmaları  önemlidir.

OBEZİTE AMELİYAT ÖNCESİ

Öncelikle HASTA, cerrahlar tarafından İYİ bir şekilde muayene edilir. Doktor, ameliyata müsait olup olmadığına karar verdikten sonra ise hastayı aşırı kiloluluk ameliyatı konusunda bilgil  verir. Hastanın da kararı alındıktan sonra ise kardiyolog, göğüs hastalıkları, psikolog ve anestezi uzmanlarına , endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları tarafından da  değerlendirilir. Ayrıca hastaya ameliyat öncesi Mide endoskopisi, karın ultrasonografisi bir çok laboratuvar testi  yapılır.

OBEZİTE AMELİYAT SONRASI
Başarılı bir ameliyat daha sonra aşırı kiloluluk rahatsızlığından kurtulmak, sıhhatli ve kaliteli bir yaşama kavuşmak için hastalar dikkatli olmalıdır.  Hastanede gerekli kontrollerin yapılması ve daha daha sonra hastanın taburcu edilmesinden sonra tedavi süreci devam etmektedir. Diyetisyen ve ameliyatı oluşturan cerrahın uygun görmüş olduğu diyet programı hasta tarafından dikkatlice uygulanmalıdır. Hasta, doktorun belirttiği süreçlerde egzersiz yapmamalı ve tertipli kontrollerini aksatmama lıdır.

Operasyon sonrası kilo verme 
Obezite cerrahisi sonrası beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Genel kilo verilmek 1 yıla kadar sürer Ameliyat sonrası yeni bir beslenme alışkanlığı   oluşturmalıyız. Eski alışkanlıklarımıza devam etmemeliyiz. Daha çok protein ağırlıklı beslenmeliyiz.  Düzenli ve sıhhatli beslenmenin yanı sıra  kalıcı  kilo kaybı arasında egzersizleride unutmamalıyız. Diyetisyen ve doktorunuzla irtibatı kesmeyiniz.

 

OBEZİTE CERRAHİSİ
İletişin Formu
  • Bize Yazmak İster Misiniz?